poso.dk – tekniske trends

13 Dec, 2009

Digital Signatur fra helvede (og sådan får du det til at virke på Mac)

Posted by: Luckow In: teknik

Uha, jeg har haft en grænseoverskridende oplevelse her til aften.
Jeg har brugt ca. 1,5 time på at underskrive et dokument med digital signatur – noget der burde tage 2 minutter. Jeg er harm – og her er løsningen.

Jeg har skulle skrive under på skødet for vores nye hus – og siden 1. oktober har dette jo skullet foregå digitalt på www.tinglysning.dk, hvilket bankrådgiver, advokat og ejendomsmægler har bandet gevaldigt over, fordi det virkede selvfølgelig ikke ordenligt fra starten af…

Nå, men både jeg og min kone har en digital signatur, og jeg vidste at de virkede – det var nemlig tidligere blevet brugt på en windows maskine, der dog pt. er syg.

Derfor prøver vi lige på mac’en. Og det var ikke nemt.
Ud over knapper der forsvinder (således man ikke kan bekræfte og alt muligt andet), så var det i sig selv en krig bare at få de forskellige sider til at acceptere kodeordet – faktisk blev jeg bare ved med at blive bedt om at taste det ind igen.

OK knappen forsvinder

Jeg kan afsløre, at vil du underskrive på www.tinglysning.dk og ikke har certifikatet (signaturen) installeret i browseren, så forsvinder alle knapperne som du skal bruge til at fortsætte (se billede). Tricket er så, at vælge feltet hvor du har valgt din signatur, og derefter trykket på TAB 3 gange og så trykke på SPACE – så rammer du “underskriv” knappen…
Har du installeret signaturen korrekt i browseren, så er du dog ude over dette problem.

Der var ikke meget hjælp at hente på DanIDs hjemmeside – svaret fandt jeg i kommentarerne på Dalagers blog.

Grundlæggende er der to ting der skal til: Installér certifikatet korrekt i din browser og BRUG MUSEN i stedet for at trykke ENTER når du indtaster dit kodeord (!!!)

Det er helt grotesk, men jeg tror at jeg har tastet mit kodeord ind 50 gange, og har ikke tænkt på at trykke på OK med musen i stedet for bare at hamre løs på ENTER… Men det VIRKER ikke med enter – det er helt ufatteligt.

Følgende fungerede upåklageligt for mig:

1. Åbn Utilities/Java Preferences (det finder du i Applications mappen), og sørg for at 32-bit står øverst i listen under applets.
2. Genstart Safari.
2. Følg linket fra danID. Du skulle nu ku vælge et kodeord og gemme din signatur. Jeg havde allerede HTML filen liggende, og gik direkte til punkt 3.
3. Du får nu en html fil gemt på disken. Åbn den (højreklik og vælg “Åbn med” og vælg så enten Safari eller FF) og du kan nu gemme din signatur som en .pkcs12 fil.
4. Læg filen ind i ~/.oces/ (Bemærk at mappen er usynlig i finder. du kan enten bruger terminale, eller vælge Gå til Mappe… i finder, og indtaste ~/.oces)
5. Hvis du nu går til fx https://www.tastselv.skat.dk/ og vælger login med digital signatur skulle din signatur dukke frem af sig selv (hvis du fulgte trin 4), og du behøver ikke browser rundt efter den.
6. Klik ok, du skal så indtaste kodeordet.
7. Indtast kodeordet og klik på OK i den lille box hvor du har indskrevet kodeordet –  hvis du trykker retur/enter virker det IKKE, og den sletter bare feltet og spørger igen. Så klik med musen!

Det virkede for mig – og damn, nogen bør skydes et sted, ALDRIG har jeg oplevet så ringe usability.

Men nu er huset officielt vores :-)

10 Responses to "Digital Signatur fra helvede (og sådan får du det til at virke på Mac)"

1 | Per Sommer

December 13th, 2009 at 20:14

Avatar

Jeg er glad for at vores gode skattepenge går til noget godt.

2 | Morten Brunbjerg Bech

December 13th, 2009 at 21:03

Avatar

Tak for tippet. Det skal prøves af.

Jeg har haft en masse bøvl med digital signatur på min mac. Især via NemLogin (!!!). Sært nok har det så virket hver gang, hvis jeg logger på E-boks først, lader være at logge ud og dernæst går til tastselv.skat.dk, borger.dk etc.

Men NemLogin stinker.

3 | Morten Høybye Frederiksen

December 13th, 2009 at 21:34

Avatar

Ikke at jeg kan forklare det: Her virker det fint at bruge Retur-knappen (både i Safari og FF), jeg kører dog stadig Tiger?

Til gengæld havde jeg ikke luret ~./oces-tricket, tak for det.

4 | Luckow

December 14th, 2009 at 16:13

Avatar

Hmm, jeg bruger Leopard, det kan være at det gør en forskel mht. Retur/Enter.

5 | Jacob

December 14th, 2009 at 18:17

Avatar

Tja, det er jo op til hjemmeside designet at vælge hvad der skal ske når man hamrer på enter, så musen er mest safe. Man kan også sætte tab index i css, så tab kan også snyde. Stakkels brugere.

6 | Luckow

December 14th, 2009 at 18:30

Avatar

Joeh, men nu er det så bare at det er en JAVA applet, og derfor har hjemmeside-designet ikke meget kontrol over disse input bokse, og der sker tilmed underlige renderingsfejl i forskellige browsere – det er bare #fail #fail #fail

7 | Esben Fjord

January 5th, 2010 at 21:59

Avatar

Top. Virker for mig. Tak

8 | Jacob

January 6th, 2010 at 14:15

Avatar

Applet goer bare mulighederne for fejl endnu slemmere, IE skider paa webstandard generelt. Jeg gaetter paa at udviklerne ikke vaeret igennem det noedvendige helvede det er at sikre browserkompatibilitet.

9 | søren

March 7th, 2010 at 17:21

Avatar

Tusind tak – har været ved at gå amok. Tricket med at bruge musen og ikke bare trykke enter virkede!!!!

Det er da den underligste fejl – få det fikset!!!

10 | david

July 19th, 2010 at 18:53

Avatar

Gud ske tak og lov at denne problemstilling fandtes i en tråd.

Det er virkelig utroligt at så basale fejl stadig ikke er rettet!

Det var ved et rent tilfælde at min kæreste som bruger musen mere end jeg trykkede ok i stedet for enter. Ellers havde jeg sgu nok også være hele møllen igennem med at bestille flere koder osv.

Og iøvrigt tak for hjælpen med 3xtab +space, den fungerer :-)

vh

Comment Form

or